Wie is Helice?

Helice is de bedrijfsnaam voor de professionele activiteiten van Michael Kolkman (1975, Nederland), doctor in de filosofie.

 • Helice & Filosofie
  Filosofie staat voor zelf leren denken. Bekijk een zaak van alle kanten voor je tot je oordeel komt. Met geduld, bescheidenheid en toewijding, maar bovenal een openstaan naar de wereld. Filosofie komt pas echt tot leven in de ontmoeting met mensen en culturen. Met Helice zet ik deze ontmoeting voort.
 • Studies in filosofie
  Filosofie heb ik gestudeerd aan de universiteiten van Amsterdam, New York, Toulouse en Warwick. In 2010 behaalde ik de doctorstitel op het proefschrift Towards a Philosophy of Freedom: Fichte and Bergson. Ik ben geïnteresseerd in zelf-organisatie, spontaniteit, en leerprocessen. Zie de pagina op academia.edu voor een overzicht. Maar filosofie staat noch op haarzelf, noch vind je haar alleen aan de universiteit. Ik was lid en vervolgens voorzitter van de Warwick Buddhist Society, secretaris van de Nederlandse Stichting Gestalt Amsterdam en heb cursussen gegeven bij centrum voor zingeving De Vrije Gemeente.
 • Radio
  Gedurende jaren verzorgde ik het programma radio Antarctica, te beluisteren bij radio Patapoe (Amsterdam), radio RaW (Coventry) en radio Canal Sud (Toulouse). Ik experimenteerde met vormen van “conceptuele radio”. Ik was medewerker van Staalplaat, experimenteel en vooruitstrevend platenlabel; mede-organisator van cultureel-politiek open podium De Schijnbeweging.
 • Lokale politiek
  Gedurende meerdere jaren was ik medewerker van een lokale vereniging voor woningnood waar ik mensen bijstond die een huis nodig hadden. Met succes heb ik een zeventiende-eeuws woonhuis dat met sloop werd bedreigd tot monument laten verklaren. Ik heb geregeld samengewerkt met advocaten, lokale politici en politiek actieve burgers; ik was woordvoerder en onderhandelaar. Sinds korte tijd heb ik die politieke activiteit weer opgepakt. Na jarenlang als precaire docent te hebben gewerkt wil ik die precairiteit aankaarten. Ik ben lid van SUD Education 31 en onlangs benoemd tot “délégue actions” van de Afdeling Toulouse van Europe Écologie Les Verts.
 • Evenementen organiseren
  Ik was hoofd-organisator van de internationale universitaire conferentie Bergson’s Creative Evolution, 100 years later”. Daarbuiten organiseerde ik meerdere Radio Patapoe Benefiet feesten, met meer dan 500 bezoekers, een tiental optredens, live radioverslag. Verder was ik mede-organisator van De Schijnbeweging, een twee-wekelijks cultureel-politiek open podia.
 • Reizen en vreemde landen
  Op achttien jaar vertrok ik voor een reis naar Kathmandu, via Turkije, Iran, Pakistan en India. Ik ben erg geïnteresseerd in Oost-Europa en heb daar veel gereisd. Zo ben ik net na het einde van de burgeroorlog naar Sarajevo gegaan en een half jaar na de val van Milosovic naar Servië, verder heb ik o.a. de “onafhankelijke” republiek Trans-Dnistrië en Oekraïne bezocht. Ik heb gewoond in New York, Engeland, en in Nederland natuurlijk, en sinds 2010 in Toulouse, Frankrijk.

Klik hier om de CV te downloaden
LinkedIn pagina M.Kolkman
Academia pagina M.Kolkman

Comments are closed.